Pesničková súťaž Eurosong 2010 je priestorom na podporu domácej tvorby

19.01.2010 Celý región

Bratislava 19. januára (TASR) – Do začiatku národného kola piesňovej súťaže Eurovision Song Contest 2010 ostávajú tri dni, Slovenská televízia (STV) ako vyhlasovateľ má všetko pripravené pre prvý štvrťfinálový ...
V termíne do konca októbra zaslalo skladby celkom 239 záujemcov, z nich interná porota Slovenskej televízie vybrala 60 postupujúcich.

Slovensko sa prostredníctvom STV vrátilo minulý rok k účasti v tejto najstaršej európskej piesňovej súťaži, ktorá si tohto roku zapíše už 55. ročník. \"Návrat po desiatich rokoch bol veľmi úspešný a je to šťastná zhoda okolností, že v rámci finále v Moskve sme videli asi jedno z najvýpravnejších a najkvalitnejších prevedení Eurosongu, čiže naši diváci dostali vlastne ako obnovenú premiéru jedno z najlepších vydaní. Myslím, že aj v rámci veľmi pozitívnej reakcie celej autorskej obce sme vytvorili takú platformu, na základe ktorej možno splniť dve funkcie, jednak že otvárame priestor pre podporu domácej tvorby a zároveň vysielame interpreta reprezentovať Slovensko, čo vidíme ako náš najhlavnejší cieľ, \" povedal pre TASR programový riaditeľ STV Roman Lipták.

Eurovision Song Contest je autorská piesňová súťaž. Medzi šesťdesiatkou vybraných piesní sú viaceré mená známych slovenských autorov, medzi nimi Ivan Tásler, Vašo Patejdl, Boris Lettrich, Peter Farnbauer, Peter Bič, Bruno Orave, Peter Sámel, Robo Opatovský, Marcel Palonder, Jimi Cimbala, medzi textármi dominuje Kamil Peteraj, ale aj Andrea Zimányiová, Miro Jurika či Marián Brezáni.

V STV je tri dni pred začiatkom všetko pripravené. \"Oproti minulému roku sme urobili len malé úpravy. V prvom rade však mám nesmiernu úctu a pozitívne hodnotenie toho, že prichádza toľko príspevkov, čo znamená, že Slovensko preukazuje veľký autorský potenciál. Veľmi nás teší táto reakcia celej branže, ktorá poslala viac príspevkov ako pred rokom. Už toto je vlastne veľký úspech a preto sme robili isté úpravy, aby sme mohli prezentovať čo najviacej pesničiek, \" dodal Lipták.

Slovenská televízia a jej programový riaditeľ pozerá s optimizmom aj na našu účasť v ďalších ročníkoch Eurosongu. \"Môj kolega z prvého kanálu ruskej televízie v diskusii po moskovskom finále povedal, že veľkým úspechom pre nich bolo, že po desiatich rokoch účasti mohli usporiadať finále. Pre nás je veľkým cieľom postup do finále, je to méta, ktorú môžeme dosiahnuť za istých okolností, ale v prvom rade je veľmi dôležité to, že prezentujeme Slovensko, našu kultúru a máme možnosť osloviť skoro dvesto miliónov divákov, ktorí uvidia aj nášho interpreta. \"

Celá súťaž bude prebiehať v Štúdiu 4 areálu STV v Mlynskej doline, pódium má 100 štvorcových metrov a je ešte výpravnejšie ako minulý rok. \"Divácke SMS hlasovanie od úvodného až po finálové kolo začína od začiatku prenosu a končí pár minút pred jeho skončením, diváci sa hneď v závere dozvedia mená postupujúcich, \" dodal PR manažér STV Martin Kontúr. Podľa neho sú technické veci zabezpečené tak, aby SMS hlasovanie bolo korektné a je plne pod kontrolou notára. Aj tento rok urobila STV solidárne gesto, keď čistý výťažok z SMS hlasovania prvého štvrťfinále venuje pomoci obetiam zemetrasenia na Haiti.
 

Vyberte región